vineri, 31 august 2007

Linux - Ce?, De ce?, Cum?


Ce este Linux?
Linux este un sistem de operare. La fel cum este şi Windows sau OS X. La fel ca Windowsul, Linuxul se instalează pe HardDrive-ul tău.

De ce Linux?

Spre deosebire de Windows şi OS X, Linux este gratuit. Da, asta înseamnă că nu plăteşti nimic pentru el. Nu există variante demo sau licenţe care expiră. În plus, Linux se instalează atât pe un PC, cât şi pe un Mac sau Sparc.

Cum?
Linuxul este un sistem de operare foarte flexibil şi rulează lejer aproape pe orice configuraţie. Poţi rula Linuxul ca unic sistem de operare pe un calculator, sau în paralel cu altul. Ca începător, trebuie să te orientezi spre o distribuţie cu instalarea aproape total automatizată.
Printre cele mai răspândite distribuţii de Linux se numără RedHat şi Fedora, instalarea acestora devenind în ultimii ani din ce în ce mai uşoară. CDul/DVDul vin cu o mulţime de programe preinstalate.
O altă distribuţie pe care trebuie să o aveţi în vedere este Ubuntu. Această distribuţie se poate lăuda cu cea mai mare comunitate on-line de utilizatori. Acest lucru înseamnă ca problema pe care o ai este probabil rezolvată pe forumul Ubuntu. În caz contrar, o poţi posta chiar tu. De asemenea CDurile Ubuntu vin şi în varianta Live, ceea ce înseamnă că le poţi testa înainte de a le instala. Tot ce trebuie să faci e să bagi CDul în calculator şi să restartezi sistemul.

Unde?
SuSE: http://suse.com
RedHat: http://redhat.com/
FedoraCore: http://fedoraproject.org/
Ubuntu: http://ubuntu.com

Ajutor & Comunitate

Linux 360: http://linux360.ro
Linux Romania: http://linux.ro
Ubuntu Forums: http://ubuntuforums.org/

Mult noroc! Şi nu uitaţi: Respectaţi Pinguinul!

Niciun comentariu: